De kracht van kleur

Ontwerpen is werken met o.a. lettertypes (fonts), vormen, posities en kleur. Hoe belangrijk is kleur nu eigenlijk in je ontwerp? Kleuren zijn heel belangrijk in je ontwerpen maar ook in ons leven. Het beïnvloed onze stemming en geeft ons onbewust en doelbewust informatie. Kleuren staan ook symbool voor ons gevoel zoals gevaar, rouw, rijkdom, liefde, onschuld enzovoorts. Niet geheel onbelangrijk wanneer je dagelijks werk met kleur en een boodschap vertaal met kleur.

 

tekst

Voor ieder ontwerp is kleur bepalend. Moet het opvallend en aandachttrekken, dan kom je al vaak uit bij de kleuren die schreeuwen om aandacht. Is het een advertentie vanuit een zakelijke kant dan worden er rustige kleuren gebruikt. De keuze is vaak op basis van een gevoel, het doel, de doelgroep, de boodschap en het gebruik.

 

Kleur van de liefde

Een krachtige kleur die weinig tot de verbeelding overlaat is de kleur rood. Een sterke kleur die verbonden is met verschillende gevoelens en ons dus ook verschillende informatie geeft. Een kleur waarmee een signaal wordt gegeven zoals bij bloed, verkeerstborden, remlichten en stoplichten. Maar deze sterke kleur is ook een warme kleur, denk maar aan de liefde.

rood2

 

We houden van blauw!

De kleur blauw is een herkenbare zakelijke kleur. Deze kleur wordt al snel geïdentificeerd als betrouwbaar, professioneel, transparant en krachtig. Het geeft een gevoel van ruimte (lucht) en rustig (oceaan blauw) en reinheid. Ik durf wel te zeggen ‘We houden van blauw!’. Want wie wil er nu niet zaken doen met een betrouwbaar bedrijf die professioneel handelt en alles onder controle heeft. Of het product gebruiken die reinheid en rust uitstraalt.

we houden van blauw